Financie pred výplatou sa čoraz viac míňajú. Viete ako ušetriť a dopriať si aj napriek tomu, že výplata je ešte ďaleko? Pár tipov ako si dopriať pred výplatou. Gazdinky to dobre poznajú. Na niečo máme chuť, ale akosi nevieme, čo by sme uvarili. Nákladné recepty sa proste variť nedajú stále dookola. Pozrime sa preto na jedlá, ktoré skvele chutia a môžete si ich dopriať aj pred výplatou. Dámy a páni menu domácej špajze! Granatír je jedlom pre celú rodinu. Dopriať si ho môžeme už za pár eur. Jeho príprava nie je náročná a dokáže zasýtiť celú rodinu.
Potrebovať budeme:
5 väčších zemiakov
1 alebo 2 cibule
olej alebo masť
červenú papriku a čierne korenie, soľ
1 balík cestovín – fliačky
Príprava je rýchla a jednoduchá. Zemiaky ošúpeme a necháme uvariť v osolenej vode do zmäknutia. Medzitým si uvaríme fliačky. Cibuľu nakrájame nadrobno a udusíme na oleji do sklovita. Potom k nej pridáme červenú papriku. Keď začneme cítiť jej vôňu vypneme a cibuľkovú zmes odložíme. Uvarené zemiaky roztlačíme. Pridáme uvarené fliačky a cibuľku. Premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Hotovo! Toto jedlo nás bude stáť menej ako 5 eur.
Lečo je počas letných mesiacov mimoriadne obľúbeným jedlom. Nielen kvôli svojej sviežej chuti ale aj vďaka využitiu pestovanej paradajky, papriky a cibule.
Na toto jedlo budeme potrebovať:
1 fľašu leča – ak máme paradajky a papriky, cibuľu zo záhrady, použijeme čerstvé
1 pár párkov – môžeme ich kľudne nahradiť klobásou, slaninou alebo jemnou salámou či špekačkami
10 vajíčok
Postup je ešte jednoduchší, ako pri predchádzajúcom recepte. Do hrnca dáme obsah leča, necháme prejsť varom pridáme párky alebo inú alternatívu, ktorú máme doma. Povaríme a postupne pridávame vajcia. Miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Ak sa nám zdá málo výrazná dochutíme soľou. Hotovo! Podávame s pečivom. Toto jedlo nás stálo zhruba 6 eur vrátane pečiva. Podotknúť ale musíme jeho obsah bielkovín. Tie majú vynikajúcu schopnosť zasýtiť a ako bonus obsahuje zeleninu, ktorá podporuje trávenie. Vynikajúco chutí a nestojí nás takmer nič. Pečené buchty si pamätáme ešte od našej babičky. Ich vôňa sa šírila nielen doma ale aj v širokom okolí. Kto by nemal rád pečené buchty s džemom?
Na pečené buchty budeme potrebovať:
mlieko 750 ml
droždie 1 ks
cukor 5 polievkových lyžíc
múka 1 kg
maslo 120 g
džem
a štipka soli
Z mlieka, droždia a 2 lyžíc cukru urobíme kvások. Zmiešame ho s múkou, ostatným cukrom a mliekom. Pridáme maslo izbovej teploty. Poriadne premiešame a vzniknuté cesto necháme vykysnúť. Po vykysnutí rozvaľkáme a krájame na štvorce, ktoré plníme džemom. Takto naplnené kapsičky ukladáme na vymastený pekáč spojom dole. Necháme pár minúť podkysnúť a pečieme na 180 stupňoch zhruba 15 minút.
Tip: Ak sa vám zdá vrch buchtičiek príliš tvrdý potrite ho vodou. Ostane mäkký avšak pevný.
Toto jedlo z detstva nás stojí hlavne náš čas pri príprave. Inak na tento recept minieme zhruba 4 eurá.